RECEPTEK

KRUMPLIS "PIZZA"

Peszáh 8 napja alatt a hagyomány szerint kerülnünk kell a kovászos ételeket. Viszont ebben a 8 napban sem kell lemondani az olasz finomságokról!

HOZZÁVALÓK:

  • 6 közepes méretű burgonya

  • 2 csésze paradicsomszósz

  • 1 tk. oregano

  • ½ tk. só

  • 3 teáskanál fokhagymapor

  • 1 fél fej nagyon apróra vágott fehér hagyma

  • 1 csésze reszelt mozzarella

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Hámozzuk meg a burgonyát és forrásban lévő vízben főzzük 30 percig. Majd öntsük le róla a vizet és hűtsük ki.

  2. Öntsük a paradicsomszószt egy kis tálba, és adjuk hozzá az összes fűszert. Keverjük össze egy kanállal.

  3. Szeleteljük a burgonyát vékony körökre, és rétegezzük egy üvegtálba. Miután megvan az egyik réteg, kanalazzon rájuk egy kis mártást, hogy ellepje, majd szórjunk rá egy réteg sajtot, majd egy újabb réteg szeletelt burgonyát.

  4. Addig folytassuk ezt, amíg a tál meg nem telik. Az utolsó réteg tetejére sajtot rakjunk.

  5. Fedjük le az edényt, és süssük 190°C-on 45 percig, amíg át nem sül és aranybarna nem lesz.

gombás maceszmuffin

Jól variálható alaprecept, használhatunk hozzá más zöldséget is és az sem baj, ha nincs maceszlisztünk, mert elég hozzá összetört maceszlap is.

HOZZÁVALÓK:

  • 5 maceszlap

  • 1 kanál olivaolaj

  • 10 dkg hagyma (vagy snidling)

  • 10 dkg gomba

  • 4 tojás

  • só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A maszeclapokat kb. körömnyi darabokra törjük és kevés hideg vízzel meglocsoljuk. (Ha borzasabb tetejű muffinokat szeretnénk, akkor kicsit nagyobb darabokat törjük, de ha inkább sima felületet, akkor a lapokat kisebb darabokra törjük.)

  2. A hagymát és a gombát nagyon apróra vágjuk.

  3. Összekeverjük a tojást a zöldségekkel, a fűszerekkel és az olajjal, majd fokozatosan hozzáadjuk a masszához a macesztöredéket is.

  4. A muffinformákat előkészítjük és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

  5. A masszát a papírral bélelt formába adagoljuk.

  6. Kb. fél óra alatt készre sütjük (12 db lesz belőle).

csokis maceszmuffin

Nagyon egyszerű recept. Készíthető klasszikus angol muffin formájában is, de díszítéssel cupcake is lehet belőle.

HOZZÁVALÓK:

  • 8 tojás

  • 8 evőkanál maceszliszt

  • 8 kanál porcukor

  • csokipasztilla (vagy apróra tört csoki)

  • díszítéshez csokikrém, nutella, mogyoró vagy amit szeretünk

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tojások sárgáját a porcukorral alaposan összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maceszlisztet.

  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.

  3. A két masszát összeforgatjuk, nagyon óvatosan, hogy a hab ne törjön össze és beleszórjuk a csokipasztillát (ízlés szerinti mennyiségben).

  4. A muffinformákat előkészítjük és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

  5. A masszát a formákba adagoljuk és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük (12 db lesz belőle).

  6. Ha kihűlt, a tetejére tehetünk díszítést, habot, krémet, nutellát, apróra tört mogyorót, színes dekorgyöngyöket.

MACESZ MINDENÜTT

A KÖZÖSSÉG RECEPTJEI